Składniki (na 4 porcje):
Plastry schabu starannie umyj pod bieżącą, chłodną wodą, a następnie ułóż na desce. Owiń tłuczek ściereczką, a potem folią spożywczą i zacznij rozbijać nim mięso. Wbij jajka do miski i roztrzep je z odrobiną soli i pieprzu. Bułkę tartą wsyp na jeden talerz, a na drugi wsyp mąkę. Każdy plaster schabu obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej, dokładnie panierując z obu stron. Następnie rozgrzej smalec na patelni, a potem usmaż na niej kotlety z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety schabowe podajemy gorące, najlepiej z kosteczką miękkiego masła na wierzchu.
Makaron z sosem pomidorowym
makaron, sos pomidorowy (mogą być świeże pomidory, przecier lub gotowy sos), czosnek, oliwa z oliwek, przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz), opcjonalnie parmezan lub mozzarella.
Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj sos pomidorowy i gotuj kilka minut, dopraw do smaku. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, posyp parmezanem lub dodaj kawałki mozzarelli. Możesz także dodać świeże zioła lub oliwki.
Plastry schabu starannie umyj pod bieżącą, chłodną wodą, a następnie ułóż na desce. Owiń tłuczek ściereczką, a potem folią spożywczą i zacznij rozbijać nim mięso. Wbij jajka do miski i roztrzep je z odrobiną soli i pieprzu. Bułkę tartą wsyp na jeden talerz, a na drugi wsyp mąkę. Każdy plaster schabu obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej, dokładnie panierując z obu stron. Następnie rozgrzej smalec na patelni, a potem usmaż na niej kotlety z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety schabowe podajemy gorące, najlepiej z kosteczką miękkiego masła na wierzchu.
Resztki jedzenia należy jak najszybciej schłodzić, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Nie zostawiaj jedzenia w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny (1 godzina, jeśli temperatura otoczenia jest wyższa niż 32°C).
Używaj pojemników, które dobrze zabezpieczają jedzenie przed powietrzem, aby zapobiec utracie wilgoci i przechwytywaniu zapachów. Pojemniki hermetyczne pomagają utrzymać świeżość.