Czy wiesz, że... święto przypadające na okres przesilenia letniego - u Słowian zwane Nocą Kupały lub Palinocką - kultywowane było (i jest nadal w pewnych kręgach i kulturach) w obrzędowości etnicznej od Atlantyku po Ural i od Morza Śródziemnego po Skandynawię? w okresie średniowiecza wieża Kościoła Mariackiego w Trzebiatowie liczyła ok. 90 metrów wysokości i pełniła rolę latarni morskiej dla rybaków i marynarzy zmierzających do portów w Mrzeżynie i Kołobrzegu? Meteory były scenerią dla jednego z filmów o przygodach Jamesa Bonda pt."Tylko dla twoich oczu"? Bahaici znani są z propagowania nauki o potrzebie istnienia na świecie jednego uniwersalnego języka pomocniczego dla wszystkich ludzi. Wielu bahaitów przyjmuje, że językiem tym powinno być esperanto? Shirdi Sai Baba powziął Mahasamadhi 15 października 1918 roku i umarł na kolanach jednego ze swoich wyznawców, praktycznie bez żadnych własności?
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich niedzielnego obiadu. Kotlety schabowe z ziemniakami i surówką to danie, uwielbiane przez wielu. Prawie każdy zna choć jeden przepis na ich przyrządzenie. Co jednak zrobić, by zachowały soczystość? W jaki sposób panierować i wydobyć ich wyjątkowy smak? Tajemnica tkwi w starannym przygotowaniu. Najlepiej zabrać się za to kilka godzin przed zasadniczym gotowaniem obiadu. Po pierwsze, mięso schabowe musi zostać odpowiednio rozbite. Zalecamy grubość plastrów około 1 cm. Dobrze jest zastosować metalowy tłuczek. Rozbijanie przez foliowy woreczek śniadaniowy uchroni blaty przed zachlapaniem. Tak przygotowane kotlety warto następnie zanurzyć w mleku z dodatkiem cebulki i umieścić w lodówce. Powinny tam pozostać przez kilka godzin. Jest to jeden ze sposobów na to, jak zrobić najlepsze kotlety schabowe. Warto więc pozwolić im odleżeć swoje, by potem zachwycały smakiem. Kotlety schabowe znakomicie smakują z dodatkiem Ziarenek Smaku WINIARY. Po namoczeniu wystarczy oprószyć mięso właśnie tą przyprawą. Następnie panierujemy, zanurzając kolejno w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Teraz czas na smażenie. Najlepiej sprawdzi się do tego olej albo smalec, którymi należy równomiernie pokryć patelnię. Czas, po jakim kotlety będą gotowe, to kilka minut – zależnie od ich grubości. Panierka powinna być złocista i chrupiąca. Soczyste schabowe najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub ziemniaczanym purée. Do tego znakomicie pasuje zasmażana kapusta lub surówka z kapusty kiszonej. Jak widzisz, przygotowanie pysznego, tradycyjnego obiadu wcale nie jest takie trudne. Znajomość kilku trików i odpowiednie przyprawy potrafią zdziałać cuda. Mamy nadzieję, że nasz przepis na schabowego stanie się Twoim ulubionym. Życzymy smacznego!
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich niedzielnego obiadu. Kotlety schabowe z ziemniakami i surówką to danie, uwielbiane przez wielu. Prawie każdy zna choć jeden przepis na ich przyrządzenie. Co jednak zrobić, by zachowały soczystość? W jaki sposób panierować i wydobyć ich wyjątkowy smak? Tajemnica tkwi w starannym przygotowaniu. Najlepiej zabrać się za to kilka godzin przed zasadniczym gotowaniem obiadu. Po pierwsze, mięso schabowe musi zostać odpowiednio rozbite. Zalecamy grubość plastrów około 1 cm. Dobrze jest zastosować metalowy tłuczek. Rozbijanie przez foliowy woreczek śniadaniowy uchroni blaty przed zachlapaniem. Tak przygotowane kotlety warto następnie zanurzyć w mleku z dodatkiem cebulki i umieścić w lodówce. Powinny tam pozostać przez kilka godzin. Jest to jeden ze sposobów na to, jak zrobić najlepsze kotlety schabowe. Warto więc pozwolić im odleżeć swoje, by potem zachwycały smakiem. Kotlety schabowe znakomicie smakują z dodatkiem Ziarenek Smaku WINIARY. Po namoczeniu wystarczy oprószyć mięso właśnie tą przyprawą. Następnie panierujemy, zanurzając kolejno w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Teraz czas na smażenie. Najlepiej sprawdzi się do tego olej albo smalec, którymi należy równomiernie pokryć patelnię. Czas, po jakim kotlety będą gotowe, to kilka minut – zależnie od ich grubości. Panierka powinna być złocista i chrupiąca. Soczyste schabowe najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub ziemniaczanym purée. Do tego znakomicie pasuje zasmażana kapusta lub surówka z kapusty kiszonej. Jak widzisz, przygotowanie pysznego, tradycyjnego obiadu wcale nie jest takie trudne. Znajomość kilku trików i odpowiednie przyprawy potrafią zdziałać cuda. Mamy nadzieję, że nasz przepis na schabowego stanie się Twoim ulubionym. Życzymy smacznego!